2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
μετάκαυση

Ακόμη και μια ώρα άσκησης οδηγεί σε αυξημένο αποτέλεσμα στην μετάκαυση για αρκετές ημέρες

Αρκούν 30 λεπτά τακτικής άσκησης ή πρέπει να διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες η άθληση όχι μόνο για να παραμείνετουμε υγιείς αλλά και για να χάσουμε περιττά κιλά; Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν την επίδραση μιας ώρας άσκησης και κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιθυμία για απώλεια βάρους.

 

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σωματική δραστηριότητα, υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ξεκινώντας από την επιλογή του αθλήματος, ακολούθως την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης, μέχρι και τη διατροφή. Η πολύπλοκη αυτή εξίσωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τους μη αθλητικούς τύπους από το να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον δείχνει ότι υπάρχει και ευκολότερος τρόπος. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε ήδη να πετύχετε πολλά με μια σύντομη προπόνηση: Η μετάκαυση είναι η παράμετρος κλειδί.

Μελέτη σε αγύμναστους ανθρώπους

Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν μια μικρή ομάδα αγύμναστων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Οι έντεκα άνδρες και τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν δεν είχαν προηγουμένως τακτική άσκηση. Στο πλαίσιο της μελέτης, ολοκλήρωσαν μια προπόνηση μιας ώρας σε ένα εργόμετρο ποδηλάτου. Η ένταση ήταν μέτρια (65% αερόβια άσκηση), έτσι ώστε τα άτομα να μπορούν κατά την άσκηση να συνομιλούν.

Η μυϊκή βιοψία αποκαλύπτει το φαινόμενο μετάκαυσης

15 λεπτά μετά την ωριαία προπόνηση, οι ερευνητές πήραν δείγματα ιστού από τους μύες των συμμετεχόντων και εξέτασαν τα μιτοχόνδρια. Το ίδιο επαναλήφθηκε ξανά τις επόμενες ημέρες ανάπαυσης. Τα δείγματα εξετάστηκαν μεμονωμένα και στη συνέχεια συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Τα μιτοχόνδρια αναφέρονται ως τα «εργοστάσια των κυττάρων» και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Μετά από τη σύντομη, διάρκειας μιας ώρας προπόνηση, παρατηρήθηκε στα μιτοχόνδρια ένα φαινόμενο μετάκαυσης που διήρκεσε έως και 48 ώρες. Τα μιτοχόνδρια των συμμετεχόντων στη μελέτη έκαιγαν 12-13% περισσότερο καύσιμο με βάση το λίπος και 14-17% περισσότερο καύσιμο με βάση τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια: Τα κύτταρα των ατόμων που έκαναν άθληση συνέχισαν να καίνε θερμίδες έως και δύο ημέρες μετά την προπόνηση, ακόμη και όταν ήταν σωματικά σε ηρεμία.

Η τακτική άσκηση φέρνει τα περισσότερα

Αν και η μετάκαυση δεν αυξήθηκε δραματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν αξιοσημείωτη. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει την ακριβή επίδραση μιας μόνο ώρας μέτριας άσκησης σε μη γυμνασμένους ανθρώπους. «Ανεξάρτητα από το τι καύσιμο χρησιμοποιούσαν τα μιτοχόνδρια, η ικανότητα καύσης αυξήθηκε ελαφρώς. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν ότι μια μόνο συνεδρία άσκησης μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία», σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Παράλληλα τονίζεται: «Τα οφέλη μιας μόλις ώρας άσκησης φαίνεται να εξαφανίζονται μετά από μια ή δύο μέρες. Έτσι, μακροπρόθεσμα θα ωφεληθείς, αν συνεχίσεις να κινείσαι σε τακτικά χρονικά διαστήματα».

  1. Robinson MM, Newsom SA, Stierkalb HD, Ehrlicher SE (2021). Ειδική για το Υπόστρωμα Αναπνοή Μεμονωμένων Μιτοχονδρίων Σκελετικών Μυών μετά από 1 ώρα μέτριας ποδηλασίας σε καθιστικούς ενήλικες. Ιατρική & Επιστήμη στον Αθλητισμό & Επιστήμη
  2. Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (2021). Τα κύτταρα καίνε περισσότερες θερμίδες μετά από μία μόνο περίοδο μέτριας αερόβιας άσκησης, σύμφωνα με μελέτη OSU
Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This