2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
αλκοόλ καρδιακή αρρυθμία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά τις διακοπές μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή

Τις ημέρες που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν αναλυτές αναπνοής για να ελέγξουν τα επίπεδα του αλκοόλ τους, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κολπική μαρμαρυγή. Αυτό προέκυψε σε μελέτη στο Nature Cardiovascular Research (2022; DOI: 10.1038/s44161-021-00003-7), η οποία έμμεσα επιβεβαιώνει έτσι την ύπαρξη του «Holiday Heart Syndrome» ή αλλιώς το “σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών”.

Ο όρος «σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών» επινοήθηκε το 1978 από τον Αμερικανό γιατρό Φίλιπ Έτινγκερ. Είχε παρατηρήσει αύξηση των καρδιακών αρρυθμιών σε άτομα (κυρίως άνδρες) που προηγουμένως είχαν πιει υπερβολικά. Συνήθως επρόκειτο για κολπική μαρμαρυγή. Σήμερα είναι σαφές ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές τι ρόλο παίζουν σε αυτό οι περιστασιακές υπερβολές στην κατανάλωση αλκοόλ στις επίσημες αργίες.

Μεγάλη μελέτη ηλεκτροκαρδιογραφημάτων σε επισκέπτες του Oktoberfest του Μονάχου το 2015 έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας (25,9%). Ωστόσο, κολπική μαρμαρυγή παρατηρήθηκε μόνο στο 0,8% των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί το «σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών».

Επιδημιολόγοι προσδιόρισαν σε νεότερη στατιστική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια τις ημέρες κατά τις οποίες Αμερικανοί πολίτες αρέσκονται να πίνουν αλκοόλ και μάλιστα πολύ. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίηθηκαν δεδομένα από συσκευές προσδιορισμού αλκοόλ στην αναπνοή (“Breathanalyzer”). Η συσκευή μεταδίδει τα αποτελέσματα της μέτρησης σε smartphone μέσω bluetooth. Στη συνέχεια, η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τον πάροχο της εφαρμογής, ο οποίος έθεσε τα δεδομένα στη διάθεση των ερευνητών.

Βρέθηκε ότι σε συγκεκριμένες 8 ημέρες του έτους οι Αμερικανοί μετρούν συχνότερα τα επίπεδα του αλκοόλ με τις συσκευές αναπνοής: Οι ημέρες αυτές είναι η πρωτοχρονιά, η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (15 Ιανουαρίου), η Κυριακή του “Super Bowl”, η έναρξη της θερινής ώρας, η ημέρα ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, τα Χριστούγεννα, το παγκόσμιο πρωτ΄άθλημα ποδοσφαίρου και η ημέρα του πατέρα.

Στη συνέχεια, οι επιδημιολόγοι ανέλυσαν δεδομένα από τμήματα επειγόντων περιστατικών στην Καλιφόρνια. Στις 5 από τις 8 επίσημες αργίες, αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που σχετίζονται με αλκοόλ στα επείγοντα. Σε 4 επίσημες αργίες σημειώθηκε αύξηση και στις νέες διαγνώσεις κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό συνέβη πιο συχνά την ημέρα της πρωτοχρονιάς όταν χρησιμοποιούνταν πιο συχνά οι “αναλυτές αναπνοής” και τα επίπεδα αλκοόλ ήταν υψηλότερα. Ακολούθησαν τα Χριστούγεννα, η Κυριακή του «Super Bowl» και η έναρξη της θερινής ώρας, που φαίνεται να είναι αιτία για κατανάλωση αλκοόλ για πολλούς Αμερικανούς. Τις ημέρες αυτές παρατηρήθηκε και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κολπική μαρμαρυγή ήταν ιδιαίτερα συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η μεγαλύτερη ηλικία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου της νόσου.

Σε μεταγενέστερο έλεγχο, εξετάστηκε εάν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη συχνότητα της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Η πάθηση αυτή δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ και στην επιδημιολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρχαν ενδείξεις συσχέτισης.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This