2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page

Μπορώ να επαναχρησιμοποιώ την ίδια μάσκα KN/N95 ή FFP2;

Ο κορωνιός συνεχίζει να κατακλύζει νοσοκομεία και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι έχουν ήδη εξαντληθεί. Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, και με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για άλλη μια φορά στα άκρα, οι ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες τους και να χρησιμοποιούν μάσκες τύπου N95 ή KN95. Οι μάσκες αυτές είναι πιο ακριβές από τις χειρουργικές μάσκες και δεν πλένονται όπως οι υφασμάτινες, κάτι που κάνει πολλούς από εμάς να αναρωτιόμαστε: Ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδια μάσκα KN/N95 ή FFP2;

Όλοι οι αναπνευστήρες N95 που έχουν εγκριθεί από το αμερικάνικο FDA φέρουν την ετικέτα “μιας χρήσης”, και επομένως θεωρούνται μιας χρήσης. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός βασίζεται στην ιδέα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που χρησιμοποιούν αυτές τις μάσκες για συνχιζόμενες ώρες.

Με την ανάγκη για καθημερινή χρήση μασκών υψηλής ποιότητας αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι οι μάσκες N95 ή KN95 μπορούν στην πραγματικότητα να φορεθούν πολλές φορές – αλλά δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν επ’ αόριστον. Το να φοράει κανείς την ίδια μάσκα κάθε μέρα μειώνει φυσικά την ικανότητα της μάσκας να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Μια πρακτική λύση: Κυκλική χρησιμοποίηση της μάσκας

Ειδικοί συστήνουν «να αλλάζετε τη μάσκα ΚΝ95 (ή FFP2) κάθε μέρα».

Εδώ προκύπτει και μια επιπλέον παράμετρος στην καθημερική χρήση της μάσκας υψηλής ποιότητας: Το κόστος. Για πολλούς, είναι μη ρεαλιστικό ή αδύνατο να χρησιμοποιούν μια καινούργια μάσκα ​​N95 όσο συχνά συνιστούν οι ειδικοί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​με ένα σύστημα κυκλικής χρησιμοποίησης της μάσκας. «Αν έχετε τρεις μάσκες, (για παράδειγμα), θα μπορούσατε να τις αριθμήσετε και να τις αλλάξετε».

 

Σε μια μελέτη τον Μάιο του 2020, όταν η έλλειψη μασκών υψηλής ποιότητας σήμαινε ότι η θεραπεία ασθενών ήταν ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαπιστώθηκε ότι τρεις ημέρες είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να εξαφανιστούν τυχόν ίχνη του ιού από τη μάσκα. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε κυκλικά τέσσερις διαφορετικές μάσκες ΚΝ/N95 ή FFP2, θα μπορείτε να έχετε μια θεωρητικά μάσκα χωρίς COVID κάθε μέρα της εβδομάδας.

Μια επιπλέον συμβουλή είναι να βάλετε ετικέτες ή χρωματική κωδικοποίηση στις διάφορες μάσκες σας και να τις αποθηκεύσετε σε αντίστοιχες χάρτινες σακούλες. Γιατί όμως χάρτινες σακούλες;

Μην πλένετε τις μάσκες ΚΝ/N95 και FFP2. Κρατήστε τις στεγνές

Θα βάλετε τις μάσκες ΚN95/FFP2 στο πλυντήριο ή θα τις πλύνετε στο χέρι; Μάλλον όχι. Αντίθετα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να αφήσετε τη μάσκα σας να στεγνώσει. Για τον σκοπό αυό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χάρτινη σακούλα.

Η αποθήκευση της μάσκας σε χάρτινη σακούλα για 24–48 ώρες μεταξύ των χρήσεων είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να τις διατηρείτε καθαρές και στεγνές. Έτσι μπορείτε να τις ξαναφορέσετε όσο το δυνατόν με ασφάλεια. «Ανησυχούμε βέβαια όταν χρησιμοποιούμε μάσκες σε εξωτερικού ή σε κλειστούς χώρους, προφανώς γιατί προσκολλούν σωματίδια πάνω της, ίσως ακόμη και ο ιός ο ίδιος. Εάν όμως την αποθηκεύσετε σε στεγνή σακούλα, ουσιαστικά την απολυμαίνετε ξανά για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Δρ. Joe Gastaldo, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ohio Health.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η τσάντα σας (εφόσον απλώς τοποθετείτει τη μάσκα στην τσάντα σας) δεν απολυμαίνει με μαγικό τρόπο τη μάσκα. Η τελευταία θα μπορούσε βέβαια να φέρει και άλλα παθογόνα μικρόβια. Ο Gary Warren, Διευθύνων Σύμβουλος του ivWatch, κατασκευαστής ιατρικού επιπέδου μασκών N95 με έδρα τη Βιρτζίνια, είπε τα εξής: «Δεν καθαρίζεις τα εσώρουχά σου κρεμώντας τα στο σκοινί για μια εβδομάδα και αερίζοντάς τα». Αλλά μετά από λίγες ημέρες, όποιος κορωνοϊός και να υπάρχει θα έχει εξαφανιστεί.

Επιπλέον, η χάρτινη σακούλα θα κρατήσει τη μάσκα σας μακριά από περαιτέρω μόλυνση, καθώς και θα διατηρήσει ένα αρκετά στεγνό περιβάλλον ώστε ο ιός να μην εξαπλωθεί ή να παραμείνει στη μάσκα.

Πότε να βγάλετε μια μάσκα από την κυκλική χρήση;

Σύμφωνα με τον FDA, εάν η μάσκα σας είναι κατεστραμμένη ή λερωμένη ή εάν η αναπνοή ενώ τον φοράτε γίνεται δύσκολη, ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσετε. Η αποτελεσματικότητα της μάσκας εξαρτάται από το γεγονός ότι κάνει σωστή σφράγιση γύρω από τη μύτη και το στόμα. Όταν ηπεριοχή της μύτης αρχίσει να αναπηδά και δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της ή τα ελαστικά δεν παρέχουν τόση ένταση όπως παλιά, αποχωρηστείτε από την μάσκα αυτή.

Θυμηθείτε: οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα

Το να φοράτε μια μάσκα είναι καλύτερο από το να μην φοράτε καθόλου. Ίσως θέλετε να κρατήσετε αυτές τις παλιές υφασμάτινες μάσκες ως εφεδρική επιλογή όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα καλύτερης ποιότητας. 

Η πανδημία εξελίσσεται διαρκώς, όπως και η απάντησή μας σε αυτήν. Αυτήν τη στιγμή, ο COVID εξακολουθεί να αυξάνεται — γι’ αυτό κάντε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This