2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
ενδοοικογενειακή βία

Ενδοοικογενειακή βία: κάθε τέταρτη γυναίκα έχει ήδη βιώσει βία σε μια σχέση

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει ενδοοικογενειακή βία από τον σύντροφό της τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από αξιολόγηση δεδομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) .

Πολύ νεαρά κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών επηρεάζονται επίσης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet (DOI: 10.1016/S0140-6736(21)02664-7).

Η μελέτη σημειώνει: «Είναι ζωτικής και επείγουσας σημασίας να αποτραπεί η βία από τους οικείους συντρόφους εξαρχής». Κυβερνήσεις, κοινωνίες και γενικότερα τα κοινωνικά σύνολα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να επενδύσουν περισσότερα και να δράσουν επειγόντως για τη μείωση της βίας κατά των γυναικών.

Η μελέτη αξιολόγησε πληροφορίες από βάση δεδομένων του ΠΟΥ που περιλαμβάνει περισσότερες από 300 μελέτες και έρευνες από 161 χώρες με δεδομένα από περίπου δύο εκατομμύρια γυναίκες. Λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω το χρονικό διάστημα 2000-2018. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους για να προσδιορίσουν την εξάπλωση της βίας σε διαφορετικές περιοχές και ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με αυτό, το 27% όλων των γυναικών παγκοσμίως είχαν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία στη σχέση τους τουλάχιστον μία φορά από την ηλικία των 15 ετών. Μόνο το 2018, περίπου 492 εκατομμύρια γυναίκες (13%) είχαν βιώσει βία τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 15 έως 19 ετών, περίπου το 24% των γυναικών είχαν ήδη βιώσει τέτοια βία στη ζωή τους.

«Ο μεγάλος αριθμός νεαρών γυναικών που υφίστανται βία από τον σύντροφό τους είναι ανησυχητικός, επειδή η εφηβεία και η πρώιμη ενηλικίωση είναι σημαντικές περίοδοι στη ζωή, όταν τίθενται και τα θεμέλια για υγιείς σχέσεις», σημειώνεται. «Η βία που βιώνουν αυτές οι νεαρές γυναίκες έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους».

Ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030 απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.

Αν και αυτή η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία COVID-19, οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Η έρευνα έχει δείξει ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει επιπλέον τα προβλήματα που οδηγούν σε βία από τους οικείους συντρόφους (όπως απομόνωση, κατάθλιψη, άγχος και χρήση αλκοόλ) ενώ η πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης έχει χειροτερέψει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βία από στενούς συντρόφους είναι πιο διαδεδομένη στην Ωκεανία (49%) και χαμηλότερη στην Κεντρική Ευρώπη (16%). Είναι γενικά πιο συχνό το φαινόμενο σε φτωχότερες χώρες παρά σε πλουσιότερες.

Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων (BMFSFJ), περίπου κάθε τέταρτη γυναίκα στη Γερμανία πέφτει επίσης θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στα χέρια του νυν ή πρώην συντρόφου της.

Ως αδυναμίες της μελέτης αναφέρονται οι διαφορές στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των δεδομένων καθότι τα δεδομένα για διάφορες υποομάδες όπως άτομα με αναπηρία ή εθνικές μειονότητες δεν καταγράφονται πλήρως. Επιπλέον, πολλά από τα δεδομένα βασίστηκαν σε μη τεκμηριωμένες δηλώσεις όπως για παράδειγμα το είδος της σχέσης. 

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This