2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
λιπώδες ήπαρ

Ο αθλητισμός μπορεί να προστατεύψει από το λιπώδες ήπαρ που προκαλείται από τροφή πλούσια σε θερμίδες

Ο αθλητισμός όχι μόνο εκπαιδεύει τους μύες, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει το λιπώδες ήπαρ δηλαδή την ανάπτυξη λίπους στο σηκώτι. Έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Tübingen αναφέρει ότι μπορούν να παρατηρηθούν μοριακές προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του ήπατος μετά από τακτικό αθλητισμό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism (2021; DOI 10.1016/j.molmet.2021.101359).

Τα άτομα με μη αλκοολική ηπατική νόσο (NAFLD) συχνά έχουν επίσης διαβήτη τύπου 2 και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και καρδιαγγειακής νόσου. Η NAFLD σχετίζεται επίσης με αυξημένη θνησιμότητα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χορηγήθηκε σε ποντίκια τροφή υψηλής ενέργειας. Μερικά από τα ζώα υποβλήθησαν σε τακτική εκπαίδευση με κυκλικό διάδρομο. Μετά την παρέμβαση διάρκειας 6 εβδομάδων, οι ερευνητές εξέτασαν το ήπαρ και τους μύες των ζώων για αλλαγές στα γονίδια που μεταγράφονται (transscriptome) και στις πρωτεΐνες που παράγονται στα μιτοχόνδρια (μιτοχονδριακό πρωτεόμιο).

Ανέλυσαν επίσης τη λιπιδική σύνθεση και τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Αποδείχθηκε ότι η προπόνηση ρυθμίζει σημαντικά ένζυμα που εμπλέκονται στη διάσπαση της γλυκόζης και της φρουκτόζης όπως και τον μεταβολισμό του μιτοχονδριακού πυροσταφυλικού οξέως στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η περίσσεια μιτοχονδριακή σύνθεση λιπιδίων.

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη αποθήκευση λίπους στο ήπαρ όπως και λιγότερα λιπίδια του τύπου της διακυλογλυκερόλης. Παρατηρήθηκε επιπλέον καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης στα εκπαιδευμένα ποντίκια ενώ η αυξέμνη λειτουργία των σκελετικών μυών ανακούφιζε τον μεταβολισμό στο ήπαρ.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με την τακτική σωματική δραστηριότητα επιτυγχάνονται ταυτόχρονα πολλές μικρές αλλαγές σε κεντρικά σημεία του μεταβολισμού, οι οποίες δεν μπορούν να επιτευχθούν με (φαρμακευτική) μονοθεραπεία». Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται το λιπώδες ήπαρ.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This