2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page

Aιμορροΐδες τι είναι;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φλεβικά πλέγματα που βρίσκονται στην έξοδο του εντερικού σωλήνα (πρωκτικός σωλήνας). Ξεχωρίζουμε δύο τέτοια πλέγματα, το εσωτερικό και το εξωτερικό αιμορροϊδικό πλέγμα. Η θέση τους είναι τέτοια που συμβάλλουν στον έλεγχο των κενώσεων. Αν και όλοι μας έχουμε εκ γεννήσεως τα δύο αυτά πλέγματα στην έξοδο του πρωκτικού σωλήνα υπάρχουν στιγμές στις οποίες οι εσωτερικές ή οι εξωτερικές αιμορροΐδες προκαλούν προβλήματα.

Aίτια αιμορροϊδικής πάθησης

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι νόσημα των προηγμένων κοινωνιών, δηλαδή του Δυτικού κόσμου. Πράγμα που σημαίνει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως και η σύγχρονη δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην εμφάνιση ενοχλημάτων. Από μελέτες γνωρίζουμε προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας. Τέτοιοι είναι οι εξής:

 • Η καθιστική ζωή.
 • Η παρατεταμένη ορθοστασία.
 • Η περιορισμένη κινητικότητα.
 • Το αυξημένο σωματικό βάρος.
 • Η φτωχή σε φυτικές ίνες δίαιτα.
 • Η δυσκοιλιότητα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα με ή χωρίς τη χρήση καθαρκτικών και την παρατεταμένη προσπάθεια για αφόδευση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εμφάνισης ή χειροτέρευσης υπάρχουσας αιμορροϊδοπάθειας.

Στον παραπάνω κατάλογο προδιαθεσικών καταστάσεων/παραγόντων θα πρέπει να συμπληρωθούν και όλες εκείνες οι καταστάσεις κατά τις οποίες αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Τέτοιες είναι:

 • Εγκυμοσύνη, τοκετός.
 • Διάφορες μορφές άθλησης που αυξάνουν την πίεση στα ενδοκοιλιακά σπλάχνα (άρση βαρών, εξάσκηση κοιλιακών μυών, κα).
 • Χρήση ζωνών για ανάταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Συμπτώματα από αιμορροΐδες

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις αιμορροΐδες είναι συνήθως αποβολή αίματος στα κόπρανα σε άλλοτε άλλη ποσότητα (από λίγες σταγόνες στο χαρτί υγείας μέχρι την αθρόα αιμορραγία στην λεκάνη) και το πρωκτικό άλγος. Προσοχή όμως, αποβολή αίματος από τον πρωκτό είναι και σύμπτωμα άλλων νοσημάτων τα οποία έχουν διαφορετική σοβαρότητα και αντιμετώπιση. Συστήνεται για αυτό το λόγο να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας, και δει τον γαστρεντερολόγο σας, πριν αποδοθεί η παρουσία αίματος στα κόπρανα σε αιμορροϊδοπάθεια.

Συνήθως εξωτερικές αιμορροΐδες θρομβώνονται μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια αφόδευσης. Αποτέλεσμα τούτου είναι η ξαφνική εμφάνιση ψηλαφητής και ευαίσθητης στην πίεση σκληρίας στην περιπρωκτική περιοχή. Ο πόνος που προκαλείται μπορεί να είναι άλλοτε άλλης έντασης ενώ η αντιμετώπισή του γίνεται αναλόγως (είτε η με τη χορήγηση αναλγητικών είτε χειρουργικά με την αφαίρεση του θρόμβου, πράγμα που ανακουφίζει αμέσως από τα ενοχλήματα).

Εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως αιμορραγούν και σπάνια προκαλούν πόνο. Πόνος προκαλείται όταν μετά από παρατεταμένη προσπάθεια για αφόδευση οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπίπτουν από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό και προβάλλουν εκτός του πρωκτού. Ο πόνος προκαλείται από την παγίδευση και τον στραγγαλισμό του αιμορροϊδικού πλέγματος και του αντίστοιχου εντερικού τοιχώματος που τα φέρει από τον σφιγκτήρα του πρωκτού. Ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσης ή την ικανότητα για ανάταξη αναγνωρίζουμε τέσσερις διαφορετικούς βαθμούς εσωτερικής αιμορροϊδοπάθειας. Η ανάταξή τους γίνεται μηχανικά (με το δάκτυλο) ενώ η καθήλωση ή εξαίρεσή τους γίνεται μόνον χειρουργικά.

Άλλα ενοχλήματα που μπορούν να αποδοθούν στις αιμορροΐδες είναι το αίσθημα βάρους στην περιοχή, ο δερματικός ερεθισμός, ο κνησμός και η υπερβολική παραγωγή βλέννης.

Θεραπεία αιμορροΐδων

Θα πρέπει να τηρούνται γενικοί κανόνες καθαριότητας:

 • Συστήνονται πλύσεις με δροσερό νερό μετά από τις κενώσεις.
 • Η περιοχή θα πρέπει να είναι στεγνή και να σκουπίζεται η όποια υγρασία.
 • Να αποφεύγεται η χρήση υγρών μωρομαντήλων.
 • Να αποφεύγεται η τοπική χρήση σαπουνιών και αντισηπτικών που αλλοιώνουν το ph του δέρματος και την τοπική χλωρίδα.

Ισχύουν επίσης και όλες οι οδηγίες αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας οι οποίες υπάρχουν στην αντίστοιχη  ιστοσελίδα.

Όταν οι αιμορροΐδες προκαλούν επίμονα ενοχλημάτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά αλοιφές ή υπόθετα. Αυτά συνήθως περιέχουν αναλγητικές ουσίες ή και κορτιζόνη και η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται όσο διαρκούν τα ενοχλήματα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί η από του στόματος χορήγηση αναλγητικών, ειδικά για τις πρώτες ημέρες σε περίπτωση θρόμβωσης εξωτερικής αιμορροΐδας. Τα αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη θα πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιούνται με προσοχή λόγω των παρενεργειών τους.

Από πολλούς επίσης συστήνεται η χρήση ηπίων αντιπηκτικών με βελτιωτική δράση της κυκλοφορίας προκειμένου να απορροφηθεί συντομότερα ο σχηματισμένος θρόμβος. Τέτοια σκευάσματα περιέχουν συνήθως φλαβονοειδές (Daflon κα) το οποίο επίσης συστήνεται για λίγες ημέρες.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This