2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page

Υπέρταση και παχυσαρκία: Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Ντάλας / Τέξας – Για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η παχυσαρκία είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η απώλεια βάρους είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές αντιυπερτασικές θεραπείες. Σύμφωνα με μια επιστημονική γνώμη, το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται στην υπέρταση (2021; DOI: 10.1161 / HYP.0000000000000202 ) μέσω βαριατρικής χειρουργικής. Η δίαιτα και τα φάρμακα απώλειας βάρους μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση ως παρενέργεια.

Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και περισσότεροι από 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι πεπεισμένοι ότι τα προβλήματα βάρους είναι ένας από τους λόγους για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα του Μάικλ Χολ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή στο Τζάκσον πιθανολογούν διάφορους μηχανισμούς ως υπαίτιους. Η παχυσαρκία οδηγεί σε επέκταση του όγκου του εξωκυττάριου υγρού και αυξημένη ροή αίματος σε πολλούς ιστούς, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της φλεβικής επιστροφής και της καρδιακής παροχής.

Η αύξηση του όγκου προκαλείται από αυξημένη νεφρική σωληναριακή επαναρρόφηση νατρίου. Αυτό συμβαίνει μέσω της αυξημένης ενεργοποίησης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS) και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η συμπίεση των νεφρών από τον περιβάλλοντα λιπώδη ιστό θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία της υπέρτασης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η απώλεια βάρους θα έπρεπε να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μια προφανής μέθοδος, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή για πολλούς ανθρώπους, είναι η δίαιτα. Επί του παρόντος, συνιστάται η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH («Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης»). Η τελευταία αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Η τελευταία μείωσε σε μελέτες τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 7,6 mm Hg και τη διαστολική κατά 4,2 mm Hg. Το αποτέλεσμα μπορεί να αυξηθεί σε 16,1 / 9,9 mm Hg συνδυάζοντας τη μείωση βάρους με την άσκηση. Στη μελέτη άλατος DASH, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 10,4 mm Hg μειώνοντας την ποσότητα του άλατος (με αρχικές τιμές άνω των 150 mm Hg).

Σύμφωνα με την μετα-ανάλυση Cochrane, η μεσογειακή διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση μόνο κατά 3,0 / 2,0 mm Hg, κάτι που θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση του βάρους στη μεσογειακή κουζίνα είναι γενικά χαμηλή. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του AHA, η επί του παρόντος σύγχρονη διαλείπουσα νηστεία δεν μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.

Η άσκηση μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση μόνο όταν πέφτει το βάρος. Αλλά λίγοι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρώσουν τα 200 έως 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι θα ήταν απαραίτητα για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους 5% έως 10% και μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5/4 mm Hg.

Για πολλούς ασθενείς, η λήψη φαρμάκων θα ήταν η πιο βολική οδός. Ωστόσο, η επίδραση των εγκεκριμένων φαρμάκων απώλειας βάρους στο βάρος και την αρτηριακή πίεση είναι ελάχιστη. Οι αγωνιστές GLP-1 όπως η λιραγλουτίδη και η σεμαγλουτίδη, που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, υπόσχονται καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ουσίες αυτές είναι συνθετικές ορμόνες που οι ίδιοι οι ασθενείς πρέπει να χορηγούν υποδόρια σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Φαίνεται ότι αναστέλλουν και την όρεξη, η οποία μπορεί να σχετίζεται με σημαντική μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Η σεμαγλουτίδη πέτυχε μείωση βάρους 14,9% σε μία μελέτη όταν συνδυάστηκε με αλλαγή τρόπου ζωής, συνοδευόμενη από μείωση κατά 6,2 mm Hg της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This