2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page

Mεσήλικες επηρεάζονται περισσότερο από την υπερβολική ζέστη

διαΤις ζεστές μέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στα επείγοντα αυξάνεταιΣύμφωνα με μια μελέτη στο British Medical Journal ( BMJ 2021; DOI: 10.1136 / bmj-2021-065653 ), οι νεότεροι άνδρες ενήλικες που ζουν σε εύκρατα κλίματα, όπου οι ζεστές μέρες είναι πιο ασυνήθιστες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα κύματα καύσωνα δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τα ηλικιωμένα ευπαθή άτομα, για τα οποία η υπερβολική θνησιμότητα έχει ήδη αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες. Οι ζεστές μέρες μπορεί να προκαλέσουν οξεία κρίση υγείας σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, εάν υποτιμήσουν τις επιπτώσεις των θερμοκρασιών.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Gregory Wellenius από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αξιολόγησε τα δεδομένα 74,2 εκατομμυρίων Αμερικανών ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι χρειάστηκαν 22 εκατομμύρια νοσηλείες σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης στο χρονικό διάστημα 2010 έως 2019.

Η συχνότητα των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε τις πιο ζεστές μέρες, αν και ο Wellenius δεν μπόρεσε να προσδιορίσει μια τιμή κατωφλίου. Ωστόσο, τις πολύ ζεστές μέρες σημειώθηκε σημαντική αύξηση όχι μόνο σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά και σε παθήσεις των νεφρών και ψυχικές διαταραχές.

Για ημέρες ακραίας ζέστης με θερμοκρασίες πάνω από το 34,4°C (πάντα αναφερόμαστε στις ΗΠΑ), ο Wellenius διαπίστωσε συνολικό κίνδυνο 7,8% στις νοσηλείες στα επείγοντα. Ο αριθμός των διαταραχών που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξήθηκε κατά 66,3%. 30,4% περισσότεροι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία με νεφρική δυσλειτουργία. Αύξηση 7,9% σημειώθηκε στις ψυχικές διαταραχές. Από την άλλη πλευρά, τα επείγοντα περιστατικά με καρδιαγγειακά νοσήματα (μείον 2,2%) ή αναπνευστικά νοσήματα (μείον 5,0%) ήταν λιγότερο συχνά τις ζεστές μέρες.

Ήταν αντιληπτό ότι ειδικά οι νεότεροι δεν άντεχαν τη ζέστη. Σημειώθηκε αύξηση 9,9% μεταξύ των ηλικιών 25 έως 34 ετών, την οποία ξεπέρασαν μόνο οι ηλικίες 45 έως 55 ετών (συν 10,3%), ενώ οι ηλικίες 75 ετών (συν 3,6%) διέτρεχαν λιγότερο κίνδυνο. Ο Wellenius υποψιάζεται ότι οι νεότεροι ήταν εκτεθειμένοι στη ζέστη για επαγγελματικούς λόγους ή στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι είχαν την τάση να πηγαίνουν σε πιο δροσερά μέρη.

Οι νεότεροι φαίνεται να υποτιμούν τους κινδύνους για τους εαυτούς τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες (συν 9,5% έναντι συν 6,5 για τις γυναίκες) και για τους κατοίκους εύκρατων κλιμάτων, όπου οι ζεστές μέρες είναι μάλλον σπάνιες. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα επείγοντα αυξήθηκε κατά 10,6% τις ζεστές μέρες.

Αντίθετα, καμία αύξηση δεν σημειώθηκε στις τροπικές περιοχές στα νότια της χώρας. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέσες θερμοκρασίες ήταν ήδη πάνω από 30°C και η διαφορά σε σχέση με τις ζεστές μέρες δεν ήταν πολύ μεγάλη.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

τελευταίες ενημερώσεις:

Share This