2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
ουρολοίμωξη cranberry

Γυναίκες με  υποτροπιάζουσα κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη φαίνεται να ωφελούνται από κατανάλωση cranberry

Η προληπτική κατανάλωση cranberry φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε γυναίκες με ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα που υποτροπιάζει. Ωστόσο, το όφελος στην οξεία λοίμωξη είναι ασαφές λόγω έλλειψης δεδομένων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα από το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα στην Υγεία (IQWiG).

Το αντικείμενο της έρευνας ήταν εάν τα φυτικά φάρμακα βοηθούν στην επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα ως μέρος αγωγής στην ομάδα ελέγχου.

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι περίπου δέκα στις 100 γυναίκες έχουν τουλάχιστον μία μόλυνση της ουροδόχου κύστης (ουρολοίμωξη) το χρόνο. Τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την ούρηση και η συχνή επιθυμία για ούρηση. Η ουρολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στους ουρητήρες και τα νεφρά.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να συμπεριλάβουν 15 μελέτες για το θέμα. Τα περισσότερα από τα σκευάσματα που μελετήθηκαν περιέχουν εκχύλισμα cranberry. Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα cranberry θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά.

Σε αυτές τις μελέτες, τα συμπληρώματα cranberry συγκρίθηκαν με ένα εικονικό φάρμακο. Έδειξαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα cranberry είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη επιπλεγμένη κυστίτιδα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν μελέτες για τη θεραπεία της οξείας κυστίτιδας.

Οι μελέτες παρείχαν επίσης λίγα δεδομένα σχετικά με τις παρενέργειες. Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας εργασίας, μεμονωμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν γαστρεντερικά προβλήματα. «Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες προφανώς ανέχτηκαν καλά τα σκευάσματα και δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Όσον αφορά την πρόληψη των υποτροπών, σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι από τα σκευάσματα cranberry υπάρχει κάποιο όφελος συγκριτικά με εικονικό φάρμακο.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This