2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
tea

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να κρατήσει την καρδιά υγιή καθώς μεγαλώνετε

Δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως το μαύρο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής (AAC). Τούτο προκύπτει από μελέτες σε γυναικείο πληθυσμό, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από το Heart Foundation.

Τι να ξέρετε

  • Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που ρυθμίζουν την κυτταρική δραστηριότητα. Βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, μήλα, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, μούρα, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και άλλα.
  • AΑC είναι ασβεστοποίηση της μεγάλης αρτηρίας (αορτή) που παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Σχετίζεται με καρδιαγγειακές διαταραχές, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επισόδεια, καθώς και με άνοια στην προχωρημένη ηλικία.
  • Ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν μαύρο τσάι σε τακτική βάση ή κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκτεταμένη AAC.
  • Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκτεταμένη AAC.
  • Τα άτομα που δεν πίνουν τσάι μπορούν ακόμα να επωφεληθούν συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή στη διατροφή τους, τα οποία προστατεύουν από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών.

Στοιχεία από το άρθρο “Higher Habitual Dietary Dietary Intake Flavonoid Associates With Less Extensive Abdominal Aortic Calcification in a Cohort of Older Women”, που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.  Νοέμβριος 2022. ahajournals.org .

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This