2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page

Πολύποδας τι είναι;

Κατά την κολονοσκόπηση ο ιατρός είναι σε θέσει να αφαιρέσει και πολύποδες από το παχύ έντερο εντελώς ανώδυνα με την χρήση ειδικού εργαλείου (πολυποδεκτομή). Πολύποδας είναι καλοήθης υπερπλασία του εντέρου με χαρακτηριστικό σχήμα (π.χ. με ή χωρίς μίσχο, επίπεδοι κτλ) και μέγεθος το οποίο κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά. Ασθενείς που υποβάλλονται σε πολυποδεκτομή παχέος εντέρου ή στομάχου θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ασπιρίνης (Salospir κα) και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (Mesulid, Voltaren, Ibuprofen κα) για 10ήμερο. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα αντιπηκτικά φάρμακα (Plavix, Sintrom κα) για τα οποία ο ιατρός θα σας δώσει επιπλέον συγκεκριμένες οδηγίες. Η αποφυγή λήψης αυτών των φαρμάκων επιβάλλεται λόγω του κινδύνου αιμορραγίας από τη θέση της πολυποδεκτομής. Προς τούτου, θα πρέπει να αναφέρετε στον θεράποντα ιατρό εάν παρατηρήσετε αιμορραγικές κενώσεις, ειδικά μετά από πολυποδεκτομή.

Πολύποδας εντέρου σπάνια προκαλεί ενοχλήματα, και αν, τότε είτε αιμορραγεί, είτε αποφράσσει το έντερο, ενώ ανάλογα με την ποιότητά του μπορεί με τον χρόνο να παρουσιάσει κακοήθη εξαλλαγή (καρκίνος παχέος εντέρου). Ο πολύποδας μετά την ενδοσκοπική αφαίρεσή τους αποστέλλεται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο όπου προσδιορίζεται μικροσκοπικά η ποιότητά του. Από την τελευταία εξαρτάται και η πιθανή επανεξέταση ή όποια άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα (π.χ. χειρουργείο σε κακοήθεις πολύποδες, δηλαδή σε περιπτώσεις καρκίνου). Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρετε στον ιατρό οποιοδήποτε επίμονο κοιλιακό άλγος το οποίο παρουσιάζει τάση χειροτέρευσης τις επόμενες ώρες μετά από κολονοσκόπηση με ή χωρίς πολυποδεκτομή.

Γενικότερα απαγορεύεται η λήψη παυσιπόνων για κοιλιακό άλγος (αγνώστου προέλευσης).

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση με ή χωρίς πολυποδεκτομή, μπορούν μετά την εξέταση να ακολουθήσουν ελεύθερο διαιτολόγιο. Συστήνεται όμως, την ημέρα της εξέτασης (μετά την κολονοσκόπηση), να αποφύγουν την κατανάλωση γάλακτος, χόρτων, φρούτων, οσπρίων και λαχανικών.

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This