2310233882 θεσσαλονίκη, 2343023388 Πολύκαστρο, 6937093935 κιν gastrenterologos.net@gmail.com
Select Page
όγκοι εγκεφάλου

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος όγκου εγκεφάλου λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου σε παιδιά

Κινητά τηλέφώνα όπως και τα γνωστά τηλέφωνα DECT δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων σε παιδιά και εφήβους.

Αυτό υποδηλώνουν τα αποτελέσματα της διεθνούς λεγόμενης μελέτης MOBI Kids . Στη Γερμανία, συμμετείχε το νοσοκομείο στο Ludwigs-Maximilians-Universität (LMU) στο Μόναχο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International (DOI: 10.1016/j.envint.2021.107069).

Υπάρχει υποψία ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα προκαλεί γλοιώματα στον εγκέφαλο ή προωθεί την ανάπτυξή τους. Ερευνητικά ιδρύματα από 14 χώρες συνεργάστηκαν για τη μελέτη MOBI Kids, με επικεφαλής το Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη, για την ανάλυση των συνδέσεων. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο και την Πολυκλινική Εργασίας, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο LMU Klinikum εργάστηκαν επίσης σε αυτό.

Μεταξύ 2010 και 2015, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη περίπου 2.800 νεαρούς συμμετέχοντες από 8 ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – καθώς και από το Ισραήλ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία. Η ομάδα εργασίας συνέκρινε τη συμπεριφορά χρήσης περίπου 800 παιδιών και νέων μεταξύ 10 και 24 ετών με όγκο στον εγκέφαλο με μια ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη ελέγχου οργανώθηκε ως εξής: Για κάθε ασθενή (περίπτωση), οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 2 υγιή άτομα (μάρτυρες) που είχαν παρόμοιες απαιτήσεις όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και την περιοχή διαμονής. Οι συμμετέχοντες και οι γονείς τους ρωτήθηκαν για τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Για να ελέγξουν την αξιοπιστία αυτών των καταχωρήσεων, ορισμένα άτομα εγκατέστησαν μια εφαρμογή που κατέγραφε τις δραστηριότητές τους στο κινητό τηλέφωνο. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις δηλώσεις των συμμετεχόντων με πρόσθετα δεδομένα.

«Με την εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας και την επικύρωση των δεδομένων, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές στρεβλώσεις στα αποτελέσματα της μελέτης, αλλά δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε εντελώς», αναφέρεται από την ιατρική κλινική LMU.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν μια συσχέτιση μεταξύ των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των συσκευών κινητής επικοινωνίας και των ασθενειών του γλοιώματος. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την έρευνα. Επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα παρόμοιων μελετών από ενήλικες, οι οποίες βρήκαν επίσης ελάχιστα στοιχεία για σύνδεση μεταξύ της ακτινοβολίας από smartphone και της ανάπτυξης γλοιωμάτων στην εξωτερική περιοχή του εγκεφάλου».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εθνικούς δωρητές και στη Γερμανία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας.

Σημειώνεται ότι «Τα νέα αποτελέσματα συμβάλλουν στη μείωση των επιστημονικών αβεβαιοτήτων όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους. Επιβεβαιώνουν ότι οι οριακές τιμές που ισχύουν για τα κινητά τηλέφωνα προστατεύουν ενήλικες και παιδιά.»

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Αλέξανδρος Καραγιαννίδης

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Απόφοιτος ιατρικής σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία (EVK Düsseldorf)

κιν: 6937093935 - ιατρείο: 2310233882  |gastrenterologos.net@gmail.com

Share This